Girl, by Jamaica Kincaid_Susahnya Jadi Perempuan

jadi perempuan tuh susah ya?

so many rules, so many “Jangan kaya gitu dong! Kamu cewe bukan sih??”

apalagi jaman-jaman post collonial baheula

ah jangankan jaman dulu, sekarang aja dengan segala kebebasan dan embel-embel emansipasi di segala hal masih aja ada hal-hal tabu dan dianggap ga pantes untuk dilakukan seorang perempuan

but, anyhow, justru semua itu yang jadi pembeda antara laki-laki dan perempuan and at many times it could be pleasant and beautiful dan membuktikan bahwa jadi perempuan itu menyenangkan dan indah novi

pernah, suatu ketika teman saya, laki-laki, memprotes kenapa perempuan juga ga emansipasi dalam hal bayarin makan kalo nge-date, bias nih persamaan haknya, gitu katanya

Halloooooow?

itu mah bukan minta persamaan hak, tapi punten ngamodal atuh pami ngedate mah

hehe

tuh kan? senangnya ada satu aturan yang masih belum rubah dari dulu sampai sekarang

:p

menurut Ceu Jamaica Kincaid, jaman dulu ternyata buat jadi perempuan seutuhnya tuh perlu perjuangan keras, terlihat dari karyanya yang berjudul GIRL ini,

Wash the white clothes on Monday and put them on the stone heap; wash the color clothes on Tuesday and put them on the clothesline to dry; don’t walk barehead in the hot sun; cook pumpkin fritters in very hot sweet oil; soak your little cloths right after you take them off; when buying cotton to make yourself a nice blouse, be sure that it doesn’t have gum on it, because that way it won’t hold up well after a wash; soak salt fish overnight before you cook it; is it true that you sing benna in Sunday school?; always eat your food in such a way that it won’t turn someone else’s stomach; on Sundays try to walk like a lady and not like the slut you are so bent on becoming; don’t sing benna in Sunday school; you mustn’t speak to wharbfflies will follow you; but I don’t sing benna on Sundays at all and never in Sunday school; this is how to sew on a button; this is how to make a button-hole for the button you have just sewed on; this is how to hem a dress when you see the hem coming down and so to prevent yourself from looking like the slut I know you are so bent on becoming; this is how you iron your father’s khaki shirt so that it doesn’t have a crease; this is how you iron your father’s khaki pants so that they don’t have a crease; this is how you grow okra far from the house, because okra tree harbors red ants; when you are growing dasheen, make sure it gets plenty of water or else it makes your throat itch when you are eating it; this is how you sweep a corner; this is how you sweep a whole house; this is how you sweep a yard; this is how you smile to someone you don’t like too much; this is how you smile to someone you don’t like at all; this is how you smile to someone you like completely; this is how you set a table for tea; this is how you set a table for dinner; this is how you set a table for dinner with an important guest; this is how you set a table for lunch; this is how you set a table for breakfast; this is how to behave in the presence of men who don’t know you very well, and this way they won’t recognize immediately the slut I have warned you against becoming; be sure to wash every day, even if it is with your own spit; don’t squat down to play marbles you are not a boy, you know; don’t pick people’s flowers you might catch something; don’t throw stones at blackbirds, because it might not be a blackbird at all; this is how to make a bread pudding; this is how to make doukona; this is how to make pepper pot; this is how to make a good medicine for a cold; this is how to make a good medicine to throw away a child before it even becomes a child; this is how to catch a fish; this is how to throw back a fish you don’t like, and that way something bad won’t fall on you; this is how to bully a man; this is how a man bullies you; this is how to love a man; and if this doesn’t work there are other ways, and if they don’t work don’t feel too bad about giving up; this is how to spit up in the air if you feel like it, and this is how to move quick so that it doesn’t fall on you; this is how to make ends meet; always squeeze bread to make sure it’s fresh; but what if the baker won’t let me feel the bread?; you mean to say that after all you are really going to be the kind of woman who the baker won’t let near the bread?

11 thoughts on “Girl, by Jamaica Kincaid_Susahnya Jadi Perempuan

  1. wanita dan pria sama di mata Sang Pencipta. Dan punya hak dan kewajiban yang sama. Kadang kita saja yg membuat aturan hingga bisa mengekang kita.

  2. aturan mmang sudah d tetapkan,,, imam mmang selalu lelaki.
    Tuhan maha adil. percaya lah,,,wanita tidak dibuat susah oleh-Nya.
    jadi klo “susahnya jadi perempuan” mnurut ku bukan kalimat sukur…
    kalkulator Allah sangat akurat manghitung beban hidup hambanya..,termasuk dijadikannya siapa yang wanita dan siapa yang pria,, percaya ga mba vieny??🙂

    InsyaAllah, saya sangat percaya bahwa Allah Maha Adil
    kalimat ‘susahnya jadi perempuan’ yang saya tulis pada postingan di atas sebagai gambaran terhadap perasaan Jamaica Kincaid terhadap nasib perempuan di masanya
    yang saya tulis dalam postingan di atas bukan, sekali lagi bukan pendapat saya tentang perempuan
    melainkan sebuah literary appreciation terhadap sebuah literary work berjudul ‘GIRL’
    mohon maaf jika ketidakpandaian saya dalam menyusun kata, menyusahkan saudara dalam mengapresiasinya

  3. aturan mmang sudah ditetapkan..lelaki adalah kepala kluarga,,pencari nafkah untuk kluarga nya,,,seorang lelaki akan berdosa bila mmbiarkan perempuannya “teraniaya” lahir batin dalam keluarga nya,,,,

    jadi mmang Allah Maha Adil,

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s